Den tekniskt avancerade visselpipan, Jesper Larssons missnöje och det riktiga tipset

Handbollsligan

Jag var på träning igår. Säsongens första, vilket sportchef Larsson muntert uppmärksammade. ”Ni klagade på att det var så stängt med Vranjes, men nu har vi inte sett er här på flera månader.”

När jag väl hade pressat mig förbi Larsson och tagit plats på läktaren blev jag snabbt förvirrad. Något var off. Det var spelövning under övervakning av Jonas Wille och Uffe Larsson. Fulla satsningar och både frikast och straffar delades ut. Men det var oklart vem som dömde. Det visslade i hallen, men det fanns ingen med pipa i mun. Skadade Zoran Bozic satt i sekretariatet, men tavlan var inte igång, så hans roll var något begränsad. Anton Halén höll på med bollar på andra sidan banan. Och resten av ledarna satt på läktaren där visslandet definitivt inte kom från. Det blev allt tydligare att Uffe Larsson tycktes ha en domarroll, men han hade ingen pipa. Däremot gick han omkring med en orange mojäng i handen – och den visade sig vara lösningen på gåtan. En slags tekniskt utvecklad variant av visselpipa, med en knapp för själva visslandet. Otroligt! Gubbagänget på läktarna lät meddela att det var Jonas Willes mojäng, så norrmannen har onekligen tagit utveckling framåt i IFK.

…trodde jag. Tills träningen var slut, laget samlades på bortre långsidan och Wille släpade fram stora vita A1-papper från ett sånt där blädderblock som lärarna alltid hade i skolan. Han hängde upp A1-papperna manuellt på väggen och hade sedan ett antal punkter han gick igenom med klassen, som satt på golvet framför honom. Inte den allra mest tekniskt avancerade lösningen – och ingenting i jämförelse med visselpipan.

  – Vi hade en riktig videogenomgång före träningen, det här är mest för att påminna spelarna om de viktigaste punkterna. Så att det fastnar i huvudet, försäkrade Wille efteråt.

  För övrigt var Jonas Willes pappa på plats på träningen. En trevlig herre som följer sonens karriär och tycker om att fotografera och dokumentera. Han bekräftade också den bild man har av Wille som tränare, hur viktigt det är att alla mår bra och får rätt typ av feedback.

  – Man kan inte behandla alla lika, sa Willes pappa.

  ***

  Premiär i kväll alltså. Med Vasja Furlan som mittnia. Kanske är han den typ av spelare som IFK sökt i flera år, men som man aldrig riktigt lyckats hitta. Ola Lindgren var aldrig i behov av den här klassiska spelfördelaren och det gick rätt bra ändå, även om spelare som Gunnar Stein Jonsson, Marc Canellas, Richard Hanisch och Helge Freiman aldrig riktigt lyckades få ut sin fulla potential. För Jonas Wille är det viktigare att hitta den här centrala rollen. Att man säkrade upp Matias Helt Jepsen ett helt år i förtid visar ju hur viktig han tycker att positionen är.

  Mer om Furlan och hans roll HÄR.

  ***

  Summerade fler tankar inför premiären i en krönika.

  ***

  Mitt tips kan jag däremot bjuda på här också. Jag gjorde ju ett kamikazetips redan i mitten av juni, men sedan dess har det hänt en del som gjort att det tipset inte höll hela vägen. Här är det tipset som gäller och står fast, med juniplaceringen inom parentes:

  1) IK Sävehof (1)

  2) Ystads IF (5)

  3) HK Malmö (2)

  4) IFK Kristianstad (3)

  5) IFK Skövde (4)

  6) Alingsås HK (6)

  7) Lugi HF (8)

  8) Redbergslids IK (13)


  9) Eskilstuna Guif (7)

  10) Önnereds HK (10)


  11) IFK Ystad (14)

  12) Hammarby (11)

  13) HK Aranäs (9)


  14) IF Hallby (12)

  ***

  Mer utveckling som säsongen och tipsen kan med fördel lyssnas på i podden med Flinck och Stockenberg, som hade säsongspremiär i dag.

  Nu laddar vi för premiär. Och framför allt: Från och med oktober med publiken tillbaka.

  /Robin