Kommunikation, trim-SM och otydligt tydliga beslut

European League, Handbollsligan

En av årets roligaste veckor är härmed inledd. Ovisshet rådet i tabellerna på både herr- och damsidan. Vilka vinner de båda grundserierna? Vilka åker ur? Vilka får kvala? Vilka kniper de sista slutspelsplatserna? Det lever precis överallt, kring varenda litet streck. Inte minst här på bloggens hemmaplan. Ska IFK kunna snuva Skövde på femteplatsen, hålla undan till en sjätteplats eller rent av tappa mot Lugi och bli sjua? Oavsett vilket är det frågor jag aldrig i min vildaste fantasi trodde att jag skulle ställa till mig själv när jag tippade IFK som solklar seriesegrare inför säsongen. Nu kan i stället Kristianstad HK bli bäst i stan. Historiskt. Förlusten mot Lugi förstörde visserligen en hel del i jakten på femteplatsen och även om det blir seger mot Önnered kan VästeråsIrsta blir ett farligt hot inför den sista omgången. Extra surt också att Petra Kudlackova missar resten av säsongen efter den spektakulära kraschen in i målburen.

Och icke att förglömma: Redan i morgon ska European League-tabellen bli klar och motståndare till åttondelsfinalen spikas. Hemma i Sverige har IFK egentligen bara skapat förvirring och frågetecken med sina insatser, men i Europaspelet fortsätter man att ge Sverige viktiga rankingpoäng. I första hand tror jag det är viktigt att undvika fjärdeplatsen i gruppen och därmed slippa Wisla Plock i åttondelen. Jag tror ändå att IFK skulle ha rimliga möjligheter att ta sig vidare mot både Ademar Leon (åtta i spanska ligan) och (förvisso obesegrade ryska ligaettan) Medvedi.

***

  Både det svenska och europeiska handbollsförbundet har sett bättre dagar. Det har varit en tung vecka för beslutsfattarna. Inte minst i Sverige lyckas man sätta sig i situationer som är smått obegripliga och som skulle gå att undvika med några knapptryck på datorn. För vi kan väl börja där, med disciplinnämnden.

  De senaste veckornas avstängningscirkus har väl framför allt drabbat Redbergslid, som först fick Mario Lipovac avstängd (20 dagar efter själva incidenten) och därefter Oskar Ysander. Domarbasen Björn Eriksson anmälde situationerna i efterhand och om detta har jag inga synpunkter. Sedan går det verkeligen att diskutera hur beslutsprocessen kring de här avstängningarna har gått till, vilket en ilsk Charlie Sjöstrand gjorde med framgång i Avkast-podden. Men det som för mig år smått fascinerande är att förbundet och disciplinnämnden fortfarande inte kan göra något så enkelt som att kommunicera. Att det fortfarande inte publiceras någon som helst information kring vilka spelare som blir avstängda efter disciplinärenden. Det som är så enkelt i alla andra stora och fungerande lagidrotter.

  Jag har haft den här diskussionen tidigare, senast i somras, med framför allt förbundets tävlingskonsulent Niklas Axvallen. Svaret har varit likadant varje gång. Man hänvisar till Dataskyddsförordningen GDPR. ”Vi får inte publicera sådana beslut offentligt”, har det hetat.

  Men herregud, LÖS DET DÅ.

  Fotbollen klarar det.

  Ishockeyn klarar det.

  Innebandyn klarar det.

  Utan att bryta mot lagen.

  Det har ju varit så här i år efter år och ingenting händer. Ingen transparens kring besluten som fattas och framför allt ingen information om att det ens har fattats något beslut. Att discplinnämnden tar någon dag för lång tid på sig att fatta beslut under en grundserie kan jag leva med. Det är trots allt idéellt arbetande människor. Men att det inte kan publiceras några rader med information på förbundets hemsida går knappast att skylla på bristande resurser. Det publiceras nästan dagligen nyheter om ditten och datten, så det borde gå att ta fem minuter och publicera en rak informationstext när en spelare blir avstängd. Kanske till och med formulera en kort motivering till beslutet. Jag kan verkligen inte förstå varför det inte sker.

  ***

  Även EHF har fått sina fiskar varma efter att man delat ut segrar och förluster hej vilt i både Champions League och European League. Pandemin har skjutit upp ett antal matcher som nu inte gick att skjuta upp längre och till slut avgjorde EHF – naturligtvis helt utan motivering – vilka lag som skulle tilldelas segrarna i dessa matcher. För IFK:s del innebar det att Sporting plötsligt vann sin hemmamatch mot Berlin och passerade i tabellen inför den sista omgången. Och i Tyskland satt Flensburg och inkasserade två raka förluster mot både Vardar och Porto. Klubbar både på dam- och herrsidan kände sig lurade och det är väl klart när man inte får tal del av några vettiga förklaringar till hur och varför beslut fattas.

  ***

  Ett annat exempel på hur man kan vara tydlig på ett otydligt sätt kom i onsdags när all handboll från division 1 och nedåt ställdes in.

  – Det har börjat komma frågor om upp- och nedflyttning och vi har förstått att det har förekommit en del spekulation kring detta. Vi vill därför passa på att förtydliga vad som gäller, sa tävlingschefen Adam Engström till förbundets hemsida.

  Sedan följdes nyheten av följande rader:

  Lag som hamnar under nedflyttningsstrecket i sin serie har åkt ur. Detta gäller i så väl högsta som näst högsta serienivån.

  • SHE: lag 12 flyttas ned
  • Damallsvenskan: lag 11 och 12 flyttas ned
  • Handbollsligan: lag 14 och 15 flyttas ned
  • Herrallsvenskan:  lag 12, 13 och 14 flyttas ned

  Glasklart.

  Om det inte vore för att ytterligare några paragrafer skulle avhandlas innan själva tydligheten först blev otydlig på nytt innan den slutligen blev tydlig igen, fast på ett annat sätt.

  I damallsvenskan finns det två vakanta platser. Dessa kommer att tilldelas lag 11 och 12 i serien.

  I herrallsvenskan finns det två vakanta platser. Dessa kommer att tilldelas lag 12 och 13 i serien. Lag 14 spelar i division 1 säsongen 2021-2022.

  Så det som gällde i början av nyheten – att lag 11 och 12 från damallsvenskan och lag 12, 13 och 14 från herrallsvenskan flyttas ner – visade sig inte gälla. Inget lag åker ur damallsvenskan och bara lag 14 åker ur herrallsvenskan.

  ***

  Det som däremot var glasklart från början till slut var att trim-SM nu är inställt. Jag vet inte hur många nyheter jag har läst om detta trim-SM under pandemin, utan att egentligen veta vad tusan det är för något.

  /Robin